20150327

Wywiad-jesteśmy bardziej zauważalni...

Radość! Piszą o Polakach w "dużych" gazetach holenderskich. Stereotypy powoli stają się przeszłością. Nasza fundacja jest bardzo zadowolana, nasze idee wchodzą w życie. Mieszkamy w Europie, jesteśmy więc europejczykami i w każdym kraju, w którym jest kawałek nas możemy robić rzeczy, które nas kręcą i wyrażają nas samych.
Polak Potrafi-laat zien wat je kunt chce właśnie promować i współpracować z takimi osobami jak Paweł, nie roszczeniowymi, dążącycymi do swych celów. Świadomych tego, że żyjąc na emigracji możemy robić rzeczy, które dają nam wiele samozadowolenia. Mieszkamy tutaj normalnie i zwyczajnie, nie ograniczamy się schematami czy uprzedzeniami. Wielu z nas ma świetne kwalifikacje, wspaniałe pasje, które rozwija, jednym z przykładów jest właśnie Paweł. Gratulacje!






Marie Thérese Roosendaal,De Telegraaf w czwartek 26-03 2015 napisała:
Pawel Moleda zet zijn petje op, plukt wat lokken van zijn oranje kuif onder de klep uit, en de transformatie van een verlegen jongen in een zelfbewuste hiphopper is een feit.
Vanuit het niets gaat hij los en danst met de souplesse van een slangenmens. Legt een been in een hoek die de toeschouwer haast zelf in de spieren voelt, en laat zich swingend achterover zakken tot één hand de straattegels bereikt. Terraszitters op de markt in Goes barsten spontaan in applaus uit. Als hij dat ziet stralen de bruine ogen boven de Slavische jukbeenderen, in dank brengt hij een hand naar zijn hart.
Een dans zonder muziek, dat maakt het zo onwerkelijk. De 22-jarige Pool is al vanaf zijn geboorte doof. Hij is de opmerkelijkste kanshebber van Zdolna Polonia, een talentenjacht van Polen in Nederland.
Angelique van ’t Riet van popolsku.nu wil met deze talentenjacht een brug slaan van Nederlanders naar Poolse immigranten: „Polen komen hier aspergesteken en aardbeienplukken, maar 80 tot 90% van de immigranten is overgekwalificeerd voor het werk dat ze doen. Meer dan 70% heeft minstens een mbo-opleiding, 25 tot 40% zelfs hbo of universiteit. Vaak zijn ze beter opgeleid dan de plaatselijke bevolking. Talenten worden niet gezien en niet gebruikt. Staan Polen met dubbele masters in de techniek peren te plukken. Dat zette me aan het denken.” Met de talentenjacht geeft zij een ander gezicht aan de Poolse seizoensarbeiders en migranten.
Filmpjes
„Op zdolnapolonia.nl staan de filmpjes van negentien podiumkunstenaars, van zangers tot dansers tot muzikanten tot dj’s. Neem de 12-jarige Eryk die drumt alsof hij dat al dertig jaar doet. Tot 7 april kan het publiek online stemmen. De zes favorieten gaan naar de finale op 16 mei in het stadion van FC Dordrecht.”
Natuurlijk hoopt Pawel Moleda dat hij bij die zes zit. Hij komt uit Ploty en woont sinds een jaar met zijn moeder in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder. De Poolse Marcella Walczak, een vriendin van de familie, voert het woord: „Zijn moeder heeft het druk, ze werkt in de uien. Voor Pawel ben ik een tweede moeder. Hij beheerst gebarentaal in het Pools en Engels, en leert nu Nederlands. Hij is kok – een voortreffelijke! – en zoekt werk.”
„Voor Zdolna Polonia traint hij keihard, hij gaat naar de sportschool en doet aan nordic walking. En hij is al een halve Nederlander want hij doet alles op de fiets. In Polen bereikte hij de halve finale van Poland got Talent. Het mooie is dat hij op het podium niets meer heeft van de bescheiden, een beetje verlegen jongen die hij is. Dan vergeet hij zichzelf.”
„Al sinds zijn 8e doet Pawel aan hiphopdansen, beweging is zijn expressievorm, zo kan hij zijn emoties uiten. Hij beweegt op vibraties van de bassen en op het ritme van de drums die de vloer laten trillen. Hij zegt altijd dat hij muziek met zijn hart voelt. Dans is zijn stem: ik ben hier!”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz